Democrația NU este o ”cultură compromisă”!

In Comunicate de presă by Contract România

Comunicat al mișcărilor civice din România si Diaspora
Au trecut doi ani de la represaliile violente ale regimului PSD asupra manifestării pașnice din Piața Victoriei, pe #10august 2018. Doi ani în care nu s-a făcut NIMIC pentru a șterge pata de rușine de pe obrazul democrației, lovitura dată libertății de exprimare. Doi ani în care sistemul judiciar din România a tergiversat înaintarea dosarului fie cu scenarii absurde de ”lovitură de stat”, fie cu schimbări de competență și clasări oneroase care disculpă căpeteniile cu responsabilități directe și indirecte asupra operațiunii de forță.
În România, sute de mii de oameni au ieșit în stradă începând cu 2017 ca să apere justiția și statul de drept de o putere discreționară hotărâtă să își protejeze corupții și interesele de clan mafiot. Români de pretutindeni s-au mobilizat să apere democrația adunându-se pe 10 august în Piața Victoriei. Protestul lor pașnic a fost înăbușit cu o violență și amplitudine total nejustificate, fără ca forțele de ordine să intervină vreo clipă pentru neutralizarea și izolarea agitatorilor. Nu știm nici astăzi cine a fost în spatele planului de intervenție în forță, ce decizii politice și tactice au condus la brutalitatea care a afectat mii de oameni, dintre care aproape 800 au depus plângeri penale.
Tergiversarea și bâlbâielile sistemului judiciar sunt inacceptabile!
JANDARMIADA trebuie pedepsită!
Fenomenul Piața Universității a fost etichetat cu denumirea-emblemă de “golan” și înăbușit sângeros de mineri aduși special în București de guvernul FSN atunci când românii s-au mobilizat pentru cauza anticomunistă în 1990. Când, veniți de pretutindeni pentru a apăra independența justiției și statul de drept în 2018, 100.000 de români s-au adunat în Piața Victoriei într-o manifestare nonviolentă, răspunsul forțelor de ordine a fost de o amploare și violență similară, la fel de nejustificată: participanții pașnici, printre care și multe femei cu copii, au fost gazați, bătuți, fugăriți pe străzi, găsindu-și refugiul în restaurante, răniți de grenade lacrimogene, loviți chiar și atunci când ridicau mâinile în semn de neagresiune. Deși au trecut 30 de ani de la Mineriadă, acele evenimente violente încă nu și-au găsit rezolvarea în justiție. Deși au trecut 2 ani de la Jandarmiadă, singurii vinovați pentru evenimentele din #10august 2018 sunt socotiți tot manifestanții pasnici, transformați brusc din “panseluțe” într-o “cultură iremediabil compromisă” ce trebuia întoarsă la stadiul de brazdă.
Care sunt întrebările stringente la doi ani după evenimentele din #10august
Cine și după ce plan a pregătit desfășurarea de forțe fără precedent din Piața Victoriei în 10 august 2018?
Cine a dat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei?
Care a fost temeiul legal al intervenției brutale de după ora 23:00?
Ce rol au avut în coordonarea represaliilor violente:
-Liviu Dragnea – care se exprima amenințător încă dinaintea evenimentului
-Viorica Dancilă, Carmen Dan și Gabriela Firea care s-au asigurat de “nevinovăție”, fiind plecate în concedii;
– Prefectul Speranța Cliseru;
– Maiorul Laurențiu Cazan,
– Colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv, “Fantoma albă”,
– Colonelul Sebastian Cucoș,
– Colonelul Ionuț Sindile,
– Comisarul șef de poliție Mihai Dan Chirică?
Cine a orchestrat utilizarea zvonului despre presupusa moarte a jandarmeriței – zvon care a declanșat în rândul jandarmilor comportamente violente, nejustitificate și ilegale?
Oricare ar fi căile judiciare pe care de-acum încolo se vor desfășura cercetările cazului 10 august, aceste întrebări trebuie să-și găsească răspunsul complet și urgent!
Ce cerem, la doi ani după #10august 2018:
 • Implementarea cât mai rapidă a transferării dosarului 10 august la Parchetul Militar, ca urmare a infirmării clasării, ce urmează a fi avizată de judecător.
 • Repunerea sub urmărire penală a lui Liviu Dragnea și Carmen Dan – recenta infirmare a clasării de la DIICOT nu a repus sub urmărire penală acești decidenți morali, așadar nu s-a revenit la lista acuzaților inițiali din dosar!
 • Desecretizarea COMPLETĂ și urgentă a comunicațiilor Jandarmeriei.
 • Dezvăluirea ”planului minuțios de reprimare” – în cuvintele Ministrului de Interne Marcel Vela, din 12 decembrie 2019 – pus la cale de politicieni și executat de jandarmi.
Spune ce simți acum, după 2 ani! Amintește-ți ce ai simțit atunci!
Trăim o criză sanitară majoră în care trebuie să avem grijă de noi și de ceilalți. Societatea are nevoie de responsabilitate din partea politicienilor și sistemului de justiție dar și din partea fiecărui cetățean. De aceea, trebuie să sancționăm încercările de mușamalizare a evenimentelor din august 2018 fiind totodată și responsabili din punct de vedere al riscului epidemiologic
Ne vedem Duminică, 9 august, de la ora 19:30 în Piața Victoriei pentru că acolo trebuie să spunem ce simțim, trebuie să arătăm ce cerem!
Vom crea o zonă specială în alveola centrală a Pieței Victoriei, un spațiu al libertății de exprimare unde fiecare participant va putea veni și scrie pe asfalt ceea ce a simțit atunci, își va putea lăsa numele scris acolo unde atât de mulți dintre noi am fost agresați atât de nedrept.
Accesul în alveola centrală se va face pe fluxuri distincte de intrare și ieșire, vom purta mască, vom păstra distanțarea, nu va exista aglomerație. Măști și cretă vor fi oferite gratuit participanților la punctul de acces, fiecare participant urmând să petreacă un timp scurt în alveolă pentru a-și scrie mesajul după care va ieși pe la punctul de ieșire pentru a permite celorlalți să se exprime.
Putem fi mulți, putem fi împreună și siguri în exprimarea revoltei noastre!
Organizațiile civice semnatare:
 • #ActivAG Pitesti,
 • Aradul Civic,
 • Brașovul Civic,
 • Corupția Ucide,
 • Evoluție în Instituție,
 • Freedom House România,
 • Geeks for Democracy,
 • Inițiativa România,
 • Inițiativa Timișoara,
 • Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei,
 • Oradea Civică 2017,
 • Reset,
 • Rezistența,
 • #Rezist Milano,
 • Ștafeta Steagului Uniunii Europene,
 • Umbrela anticorupție Cluj,
 • VeDem Just Voci pentru Democrație,
 • Voluntari în Europa